На себе си ❤️

На себе си ❤️

Преди години грижата за себе си се е считала за егоистична, особено за жените. Това е направо нечувано за по-старото поколение…

С годините всичко се променя и развива – както ние, така и света около нас. Затова бих посъветвала всеки на когото грижата за себе си е на последно място… направи го ЗА СЕБЕ СИ!

За да бъде полезен един човек на близките и децата си, той трябва да бъде здрав – физически, психически и ментално!
Ето няколко точки по които можем да се водим или отправна точка за началото на любовта към себе си:

1. Прекарвай време с правилните хора

Това са хората, които те правят щастлив и пълноценен човек. Хората, които ти помагат да се развиваш, а не да рушиш психиката си. Хората, които те насърчават да си по-добър човек, да мислиш за здравето и мечтите си.
* Избягвай токсичните хора – те ще попречат само на целите ти!

2. Променете вътрешния си свят

Това е нещо с което се боря и аз, но смело мога да кажа – ВЕЧЕ ИМАМ УСПЕХ! <3 За който не знае има 2 свята за всеки – вътрешен и външен. Външният свят са нещата, които не зависят от нас и това, което се случва около нас. Вътрешния свят сме си ние и начина по който възприемаме и реагираме на случващото се около нас.
Няма как да променим външния свят, но можем да променим начина по който го възприемаме и това как реагираме на него.

Пример:
Отиваш на работа/ училище и колега ти казва:
– Много си глупав/а!
Варианти по които реагираш вътрешно в себе си:
1.Той наистина е прав, аз съм глупав/а… и започва едно вътрешно нареждане към самия себе си. Това би довело до промяна на настроението. В зависимост от силата на твоята психика може да се стигне и до депресия. – ГРЕШЕН
2. Окей. Аз знам, че не съм глупав/а. Също така знам, че няма как да обясня на човека отсреща, че това наранява чувствата ми (понякога дори за мен, няма смисъл – когато човека не ти е близък). Колегата ми има лош ден и просто си го изкарва на мен вмомента. – ВЕРЕН!!!

3. Бъди честен със себе си и разчитайте най-много на себе си

Бъдете честни във всеки аспект от живота си, винаги. Защото вие сте единственият човек, на когото можете да разчитате на 100%.
Определете какво точно искате да постигнете и го направете!
Спрете да чакате някой друг да го направи вместо вас или нещо да се промени. Когато не харесвате нещо в живота си – ПРОМЕНЕТЕ ГО!

Това е моя любима лична черта. Изключително хепи съм от факта, че не правя неща, защото трябва… а защото искам и ми харесват!
Както се казва – ако не ти харесва къде се намираш вмомента, премести се! Не си дърво!

4. Приоритет щастие

Това е също основа в моя живот и искам да кажа, че чрез способността си да се радвам на малките неща в живота – всеки ден откривам щастието! Твоите нужди и нещата, които харесваш имат значение!

Въпреки малките всекидневни неща в моя живот, понякога забравям за други неща, които ме правят щастлива – например партитата.
Казваш си храня се добре, тренирам, работя, ходя по планини и определено нямам нужда да губя баланса! А какво е баланс?
Баланс е да включиш всичко полезно и не толкова в живота си, защото знаеш, че това те прави щастлив и пълноценен човек.

Обичай се повече и се грижи добре за щастието си!
Един живот живеем! Също така… за да те обича някой друг е необходимо първо ти да обичаш себе си.

5. Бъди себе си и се гордей с това!

Ти си уникален човек на този свят. Не е нужно да подражаваш на някого или да се държиш по определен начин, за да се харесаш на останалите. Бъди себе си и ще се обградиш с правилните за теб хора! <3

6. Позволи си да грешиш и се учи от грешките си!

Няма как да стигнеш до определено ниво в живота се преди да си сгрешил минимум 1000 пъти :D… Тук може и да преувеличих, но идеята ми е да си позволиш да грешиш. С грешките си ние се учим и вървим напред. Вземи си поулка и продължете напред.
Ценете собствения си опит и уроците, които научавате.

7. Бъди по-учтив със себе си!

Начинът, по който се отнасяте към себе си, отразява стандарта за отношението на другите към вас. Трябва да се обичаме такива, каквито сме. Дръж се със себе си така, както искаш другите да се държат с теб. Не прави компромиси със себе си!

8. Наслаждавай се на нещата, които притежаваш и бъди благодарен за тях!

Проблемът при повечето нас е, че се фокусирама над това какво нямаме и забравяме за нещата, които имаме… забравяме нещата, които сме постигнали. Хубаво е да се вглеждаме по-често в тях и да бъдем благодарни!

9. Щастието е вътре в теб

Отне ми време, за да разбера, че щастието мога да си създам сама. Преди това бях с мисленето, че щастието ще ми донесе накой човек. Поне от една страна бях права… човек е! АЗ!

10. Вярвай в себе си и в мечтите си!

За да успееш да постигнеш каквото и да е в този живот е необходимо да вярваш в него. Разбира се, само с вяра нищо няма да стане 😀
Но това е основата! Вяра + Действие = Резултат!

11. Сравнявай се само със себе си!

Това е изключително важно и здравословно за теб!
Доста често се сравняваме с хора, които не познаваме и не знаеш как са постигнали дадено нещо. Често виждайки крайния резултат се залъгваме за това как се е случило всичко.
Сравнявай се само със себе си вчера! Старай се днес да си по-добър, по-силен и по-обичащ човек от вчера!

12. Бъди позитивен човек и търси доброто във всяка ситуация!

Понякога не е лесно да запазиш себе си позитивен, но винаги можеш да направиш всичко по силите си да бъдеш. ЗАПОМНИ – каквото и да се случва в живота ти, винги е за твое добро!
Когато нещата са трудни и се чувстваш на дъното, поеми си дълбоко въздух и се опитай да откриеш положителното в ситуацията – ВИНАГИ ИМА. Напомнете си, че ще станете по-силни от тези трудности.

13. Слушай вътрешния си глас / онова чувство

Минаха доста години, преди да разбера… че това гласче отвътре усеща доста по-добре нещата от мен 😀 Най-често това е дали някой човек има място в живота ми, дали тази кола е моята или този проект ще се получи и определено си заслужава.
Вслушвай се по-често в това чувство, защото понякога сме замъглили преценката си и не виждаме очевидното – пренебрегвайки себе си.

14. Грижи се за здравето си – физически, психически и ментално

Това разбира се е една от най-важните точки, но въпреки това… за мен всички са еднакво важни. Храни се с качествена храна, спортувай спорт (който ти доставя удоволствие), почивай си, разхождай се сред природата, отиди на клуб, прочети книга, медитирай, прави стречинг и всичко, което ще те накара да презаредиш – да се почувстваш по-добре!

14. ОБИЧАЙ СЕ!

Ти си тук на тази планета с определена цел. Тук си, за да помогнеш на някого за нещо. Тук си, за да разбереш нещо…
Не пропилявай шанса си да го откриеш, защото си прекрасен човек!
Ти си уникален човек и няма никъде никой друг точно като теб!
Глези се, дръж се добре със себе си и си подари мечтаният от теб живот!

За финал искам да отбележа 2 неща…
1. Любовта и добротата раждат любов и доброта!
2. Нещата които харесваме и не харесваме в другите са огледало на собствените ни черти!



Спрете да търсите извън себе си късчета удоволствие или себеосъществяване – одобрение, сигурност и любов – защото в себе си носите съкровище, което не само включва всичко това, а е безкрайно по-голямо от всичко, което светът може да ви даде.” – Eкхарт Толе

Ако имаш нужда от помощ с промяна на хранителните навици и активности – свържи се с мен!

По-здрави,
Алекс С. :)

Назад към блога