5 съвета за по-добър сън

5 съвета за по-добър сън

Колко често се наспивате добре? Имате ли стабилен график за сън или се оказва, че спите в различни часове всяка вечер?

Един възрастен се нуждае средно от поне 7 до 9 часа сън на вечер. Имате нужда от тази почивка, за да сте сигурни, че тялото ви се лекува и възстановява през вечерта, така че да сте напълно презаредени за предстоящия ден.

Плюс това, добрият нощен сън е изключително важен за цялостното ви благосъстояние – а знаете ли, че сънят може да е от полза и за вашето отслабване! Ето 5 съвета за по-добър сън и ползите, които ще спечелите от това.

1. Зарежете тази чаша кафе след обяд

Обичате кафето си? Дали това ежедневно лате е едно от нещата, които очаквате с най-голямо нетърпение всеки ден? Може би е най-добре да ограничите приема на кафе след обяд, ако трябва да подобрите режима си на сън. Причината за това е, че кофеинът може да отнеме до шест часа, за да се метаболизира в тялото ви – което означава, че можете да се борите заспите вечерта, ако тялото ви все още работи усилено, за да усвоява кофеина.

Някои кафе напитки също са пълни с калории благодарение на сметана, допълнителна захар и други съставки, които могат да допринесат за наддаване на тегло – което е още една причина да ограничите приема на кофеин! Може да се изненадате колко скрити захари могат да отидат в любимото ви кафе!

2. Изключете се поне 30 минути преди лягане

Усещате ли, че все още проверявате имейли и социалните мрежи на мобилния си телефон до лягане? Опитайте се да си създадете навик да изключвате мобилните си устройства поне половин час или по-рано преди да заспите. Това ще ви помогне да се отпуснете и да се освободите от множеството информация, която може да ви държи будни с тиктакащите мисли – ако останете будни по-късно, може също да ви накара да посягате ненужно към закуски, колкото по-дълго останете будни!

Говорейки за късна закуска...

3. Опитайте се да ограничите нощните закуски

Получаването на тази лека гладна болка известно време след вечеря може да се случи – и да ви държи будни, когато трябва да си лягате, ако се опитвате да не си угаждате!

Въпреки това, ако сте наистина гладни, има някои опции като горски плодове, обикновено кисело мляко с протеин и овесени ядки, които са нискокалорични храни, които ще ви помогнат да напълните корема си, без да увеличавате шансовете си за наддаване на тегло. Не забравяйте, че метаболизмът ви се забавя вечер, така че не бихте искали да си създадете навик за това, а висококалоричните храни няма да се усвоят толкова бързо, колкото по-рано през деня. Опитайте се да ограничите късните вечерни закуски до под 200 калории, ако усетите, че изпитвате желание.

Ако сте склонни да имате сладко по-късно вечер и просто не виждате, за да го ограничите, опитайте да изберете допълнителна помощ. Thermo Complete са създадени, за да помогнат на тялото да се справи по-добре с ежедневните предизвикателства, свързани с диетата, приемането им през деня ще помогне за потискане на желанието за захар по-късно през деня, като същевременно ще ви помогне да се почувствате ободрени.

Повече за Thermo Complete тук.

4. Имате ли будилник?

Въпреки че будилникът определено е по-добър вариант от алармата на мобилния ви телефон и има по-малко разсейвания, той все пак може да ви разсее, ако постоянно го гледате. Обърнете екрана на другата страна на стаята и се съпротивлявайте на желанието да го проверявате непрекъснато – със сигурност ще спите повече! Наличие на надежден будилник с помощ, за да сте сигурни, че ще бъде събуден, когато е необходимо, и без време преди това.
*Аз лично се събуждам благодарение на часовника ми, който вибрира на ръката ми. :D

5. Обичате ли да спортувате? Не го запазвайте за твърде близо до времето за лягане!

Упражненията могат да ви помогнат да спите по-добре през нощта и да помогнете за загуба на тегло – но не и ако планирате тренировката си твърде близо до времето за лягане, тялото и адреналинът ви ще продължат да работят след тренировка, така че опитайте да не тренирате в интервала от 4 часа преди вашето време за лягане. Ако все пак имате малко свободно време преди лягане, направете медитация с насочване или подсъзнателни ритми (можете лесно да ги използвате в YouTube) и си помогнете да се изключите, насладете се на свободното време!
*Разбира се има и изключения за всичко - идеята е какво правим през по-голямата част от времето.

И бонус съветче: пий магнезия си вечер, за да те отпусне преди лягане :)

Направете съня приоритет!

В крайна сметка по-добрият нощен сън ще ви помогне да сте по-добре подготвени за предстоящия ден – и да упражнявате по-голям контрол върху леките закуски късно вечерта и поетите твърде много калории. Така че, направете съня приоритет!

 

Назад към блога