5 съвета за здравословна връзка с храната

5 съвета за здравословна връзка с храната

Всички сме били там: опитвайки се да отслабнем и се чувстваме сякаш навлизаме в територия на врага всеки път, когато влезем в кухнята. Изведнъж поставяме под въпрос въздействието на всяка съставка и как тя може да предотврати загубата на тегло или дори да причини наддаване на тегло!

Важно е обаче да запомните, че храната осигурява горивото, от което тялото ни се нуждае, за да функционира - въпреки че някои източници, като нездравословна храна или преработена храна, не са идеални за отслабване, има много здравословни храни, които ще ви помогнат да поддържате енергия и поддържане на здравословен път за отслабване. Ето 4 съвета за здрава връзка при отслабване. Те ще гарантират, че все пак получавате удоволствие от храната, която консумирате, без чувство за вина!

1. Придържайте се към редовно хранене – включително закуска!

Пропускането на хранене често може да изглежда като бързо решение за отслабване - но честно казано, това е едно от най-лошите бързи решения, с които можете да се задоволите! Причината за това е проста: ако сте пропуснали хранене, вероятно ще прекалите с приема на следващото!
Закуската всеки ден е задължителна, тъй като дава тласък на горивото, с което трябва да започнете деня си.
Балансираната закуска ще ви помогне да регулирате нивата на кръвната си захар още сутрин, което означава, че е по-малко вероятно да имате пикове в желанието за захар през целия ден – регулирането на кръвната Ви захар гарантира, че няма да преядете през деня.
Изберете здравословни варианти с балансирано съдържание на здравословни въглехидрати, здравословни мазнини и високо съдържание на протеини. Говорейки за здравословни храни...

2. Похапването не е табу, но предпочите ли здравословните неща?

Нека бъдем честни, всички изпитваме тези малки желания между храненията – и добрата новина е, че не е нужно да устояваме на желанието да се насладим на здравословни закуски като плодове и ядки! Важното е да не прекалявате със снаковете - не забравяйте, че междинното хранене е междинно, а не основно хранене!
Така че, избирайте разумно порциите си за междинни хранения и им се наслаждавайте между храненията.

3. Не препълвайте чинията си - и спрете да ядете, когато сте сити!

Като деца много от нас са били научени да довършваме всичко в чиниите си по време на хранене. Ако обаче сте сити по време на хранене, спрете да ядете! Чувството, че сте задължени да свършите всичко, за да не губите храна, може да доведе до преяждане, така че устояйте на желанието. Още по-добре, ако подготвяте храната си сами, придържайте се към по-малки порции, за които знаете, че са в съответствие с вашия хранителен план.
*Освен когато теглите храната си... тогава изяждайте всичко в чинията си!

4. Пазете се от емоционалното хранене!

Често, когато имаме тежък ден в офиса или дори у дома, се опитваме да успокоим чувството на стрес и безпокойство, като се отдадем на сладкиши и висококалорични храни като източник на комфорт. Устояйте на желанието. Колкото и да търсите утеха, храната в излишък може да доведе до наддаване на тегло и да ви накарат да се чувствате още по-нещастни.
Намерете по-здравословен подход за справяне със стреса: практикувайте медитация или йога, свържете се с вашият треньор или дори запишете чувствата си в дневник. Ако наистина се борите с желанието за сладко, най-добре е да изберете блокче с високо съдържание на протеини, а не сладкиши.
Изводът е, че храната никога не трябва да бъде утеха. Нейната роля е да осигури енергия за вашето тяло!

5. Хранете се бавно и сдъвквайте добре храната!

Доста често, когато сме гладни се храним бързо и храната свършва за части от секундата - тогава сме споспобни да изядем по-големи количества. Но проблема не е само в количеството. Храносмилателната ни система страда също от това бързо хранене. Изключително важно е да сдъвкваме добре храната си, за да и помогнем да стигне и премине през червата - така ще изхвърлим излишните токсини и няма да си предизвикаме подуване и още друг вид дискомфорт.
Освен това, когато се храним бавно по-бързо започваме да усещаме ситост и така няма опасност да надхвърлим нужното ни количество храна.

Ето и нашето предложение за започване на деня по балансиран и здравословен начин - виж тук!

Назад към блога